Radioklub Cirkulane

S59DDR - S59H - S55TVC - S550DDR - S5930DDR

S59DDR /AM /MM 1998


Ob 30-letnici obstoja sekcije smo izvedli precej zanimivih dejavnosti. Poleg oddajanja z Vrbanjšaka smo pripravili tudi oddajanje iz balona in iz ptujskega jezera.

Zveze iz balona - S59DDR/AM

Dolgo smo čakali na sončno in hladno jutro, ko bi imeli dobre pogoje za letenje in oddajanje, saj je bil september zelo deževen.

28. oktobra smo poleteli nad Ptujem in v eni uri poleta vzpostavili kar 60 zvez na UKV področju. Ekipo sta sestavljala balonar Balonarskega kluba Ptuj Branko Ambrožič in radioamaterski mecen, mentor in prekaljen radioamater Ivan Švajgl, S51KV.

S59DDR/AM - UKV zveze iz balona

Zveze s Ptujskega jezera - S59DDR/MM

Prvič v zgodovini Cirkulan in Ptuja je bil v svet oddan pomorski pozivni znak s končnico /MM, ki sme biti uporabljen le tedaj, če je ladja v mednarodnih vodah.

Nekoliko za šalo smo si naši radioamaterji rekli, da je Ptujsko jezero mednarodno, saj meji na tri občine, z njega vidimo tri države in prosili ZRS za uporabno dovoljenje. V čast našega jubileja je bila prošnja uslišana.

Kar lep čas smo razmišljali, če bi to lahko izvedli kar na Ptujskem jezeru, toda navdušenje je hitro pošlo, ko smo se spomnili, da moramo nekam postaviti antene, radijsko postajo, agregat, mizo… Ogledovali smo si manjše in večje dravske rance, toda vse so bile premajhne. Povrhu vsega bi bila plovba po jezeru z vso opremo nevarna. Kmalu smo opazili, da ima Brodarsko društvo Ranca Ptuj velik splav, ki bi bil kot nalašč za našo haloško mornarico in so nam ga tudi ljubeznivo posodili.

S59DDR/MM - zveze iz Ptujskega jezera

Ekipa Haloške mornarice:

 • Bruno - S51M,
 • Nejc (Jernej) - S59KM (exS57NOJ),
 • Lojze - S52PO,
 • Ivan - S51KV,
 • Franc - S52GC,
 • Miran - S56PKG,
 • Zlatko - S57HJT,
 • Tomi - S56GTU,
 • Zlatan - S56PZS,
 • Stane - S52GD,
 • Toni - S57XZ.

Haloška mornarica
Nejc, S59KM v akciji

Brunovi spomini

Bil je avgust 1998. Z majhno ranco smo pripeljali na splav šotor, antene, agregat, mizo, računalnik… se zasidrali, uredili prijetno bivališče in celo prostor za sončenje. Postavili smo več kratkovalovnih in UKV anten, vsaka pa je imela odlično ozemljitev, saj smo bili na vodi. Električno energijo nam je dal bencinski agregat v ozadju splava.

Sledil je prvi klic z radijsko postajo z mornarskim pozivnim znakom S59DDR/MM, ki ga lahko prevedemo kot: “Poziv radioamaterjem sveta, kliče slovenska ladja!” Oh, kakšna gneča je nastala, naenkrat so vsi želeli vzpostaviti zvezo z nami, nas kaj vprašati… Bili smo prijetno presenečeni, da je bila prva zveza kar z Angležem, ki je bil do upokojitve častnik na vojni ladji. Seveda nas je takoj vprašal, kako je ime naši ladji, koliko bruto registrskih ton ima in kje se nahajamo. Odgovorili smo, da plujemo na Ptujskem jezeru, ki je največje umetno jezero v Sloveniji in s katerega vidimo v tri države, naši haloški ladji pa je ime Ranca - tako smo jo namreč krstili. Isti dan smo vzpostavili številne zveze z državami vseh celin sveta, še posebno je bila osvežilna zveza z odpravo na Antarktiki, kjer je bilo takrat -36 stopinj Celzija, pri nas pa +36. Zvečer smo priredili na splavu prijeten piknik in srečanje članov kluba, ponoči pa vzpostaviljali zveze z oddaljenimi otoki na Pacifiku.

Drugi dan, v nedeljo, je bilo čudovito poletno vreme. Slednje je privabilo na jezero veliko čolnov, ki so se radovedno vozili okrog naše odprave in opazovali radijske postaje, računalnike, antene in ostalo opremo. Pozno popoldan smo se tudi javili v program Radia Ptuj.


30-letnica
30-letnica